8 Vragen die Amerikanen hebben over het WK maar zich te schamen om te vragen

— De WK-koorts heeft je plaatselijke bar en kantoorwaterkoeler overgenomen en je hebt nog steeds vragen over wat er aan de hand is.

Je bent niet alleen.

Voor veel Amerikaanse sportfans — sommigen die nieuw zijn in het spel — blijft voetbal verwarrend. Hoewel voetbal niet veel regels kent, verschilt het wel sterk van andere sporten die Amerikanen gewend zijn wekelijks op tv te zien.

A to Z Guide to the 2014 World Cup

Fusion: Complete verslaggeving over voetbal

ESPN: Complete Coverage

Velen van u hebben ongetwijfeld vragen. Gelukkig hebben we de antwoorden.

Waarom worden strafschoppen genomen?

Een strafschoppenserie wordt gebruikt als teams gelijk blijven staan na 90 minuten reglementaire speeltijd en 30 minuten (twee helften van 15 minuten) overwerk. Er is geen sudden-death in voetbal. De volledige 30 minuten extra tijd worden gespeeld. Als er na 120 minuten geen winnaar is, dan krijgt elk team vijf strafschoppen. Als de stand gelijk blijft, blijft elk team strafschoppen nemen totdat er een winnaar is. De regel werd ingevoerd voor de Wereldbeker van 1978. De eerste shootout op een WK vond plaats in 1982 tussen Duitsland en Frankrijk. Duitsland won.

Waarom zijn gelijke spelen toegestaan?

Twee gelijke spelen zijn toegestaan in het voetbal. Dit gebeurt echter alleen in de eerste ronde als de teams een round-robin spelen. In de knock-outfase worden wedstrijden die in een gelijkspel eindigen, uitgespeeld en worden, indien nodig, strafschoppen genomen.

Wat is doelsaldo?

De beste twee teams in elke groep van de eerste ronde met de meeste punten gaan door naar de tweede ronde. Het doelsaldo, dat wordt gebruikt als tie-breaker wanneer teams evenveel punten hebben, is het aantal doelpunten dat een team heeft gescoord min het aantal doelpunten dat het heeft toegestaan.

Waarom worden de laatste wedstrijden in de eerste ronde gelijktijdig gespeeld?

De reden waarom de wedstrijden elkaar vanaf vandaag overlappen is om samenspanning te voorkomen. Dat gebeurde ook in 1982 toen Duitsland en Oostenrijk tegen elkaar speelden. De teams wisten van tevoren dat een 1-0 Duitse overwinning beide landen zou kwalificeren voor de knock-out fase en deden precies dat. Duitsland won met 1-0 (een doelpunt dat al na 10 minuten werd gescoord) en schakelde daardoor Algerije uit. Ook het feit dat de wedstrijden op hetzelfde tijdstip worden gespeeld zal het drama nog groter maken.

Waarom draagt de keeper een andere kleur shirt?

De keeper van beide teams draagt een andere kleur dan zijn teamgenoten om zich te onderscheiden van zijn teamgenoten en de andere veldspelers, volgens de FIFA regels. Dit is vooral van belang bij spelhervattingen, zoals hoekschoppen, wanneer spelers zich ophopen in het strafschopgebied. Hij is ook de enige speler die zijn handen mag gebruiken.

Hoe lang duurt een wedstrijd eigenlijk?

Het korte antwoord is 90 minuten. Het lange antwoord is: niet echt. Wedstrijden duren wel 90 minuten op een klok die omhoog telt. De klok stopt ook nooit. Daarom houdt de scheidsrechter bij hoeveel tijd er verloren gaat en telt aan het eind van elke helft een paar minuten bij. Deze paar minuten – bekend als blessuretijd of rusttijd – duren meestal een paar minuten en worden getoond door een official aan de zijlijn.

Waarom zijn er geen reclamespots?

Er zijn geen pauzes in voetbal, inclusief time-outs. Elke helft duurt 45 minuten met een pauze van 15 minuten ertussen. Er is dus geen tijd voor reclames, zoals bij Amerikaanse sporten.